Планина РТАЊ

Оваа навидум стандардна програма за Р.Србија, каде се посетува градот Ниш, е збогатена за еден регион кој се наоѓа во Источниот дел на државата, а кој сигурно вреди да се посети .  1 ДЕН 16.10 / 23.10 : СКОПЈЕ – (Малча) НИШ Состанок на групата на дрводекор. Се патува преку граничен премин Табановце, со кратки попатни […]

29th September, 2021

Оваа навидум стандардна програма за Р.Србија, каде се посетува градот Ниш, е збогатена за еден регион кој се наоѓа во Источниот дел на државата, а кој сигурно вреди да се посети . 

1 ДЕН 16.10 / 23.10 : СКОПЈЕ – (Малча) НИШ Состанок на групата на дрводекор. Се патува преку граничен премин Табановце, со кратки попатни паузи за одмор и царински формалности.  Пристигнување во винарија Малча која се наоѓа на само неколку километри од Ниш, која датира уште од 1903г. Предвидено време за разглед на винаријата и појадок.

Оваа винарија претставува единствена синтеза на повеќевековни видови на вина. Сите љубители на виното или на историјата на виното ќе можат да го доживеат оваа патувањениз винското време со посета на 4те вински куќи од четири различни временски епохи и можност  да го запознаете негувањето на сите нивни вина.

Во договорено време заминување за Ниш. Пристугнување во градот НИш околу 13ч00 .
 Ниш во соседна Србија претставува вистинска ризница на историски артефакти. Тој е еден од најстарите градови на Балканот. Родниот град на римскиотимператор Константин е одалечен од Скопје нешто повеќе од 200 км. Овој град датира уште од предисториско време а во себе зачувал многу од историјата.Градот го добил името од реката Ниш, која тече низ него и која келтските пражители ја нарекуваат Наисус.

Слободно време за прошетка и разглед на Ниш и Нишката тврдина, односно неговите знаменитости, прош етка по плоштадот, можност за шопинг во познатите продавници како H&M, Zara, Pull&Bear… можност за ручек во некој од многу рестораните или пак во MC’Donalds.

Поаѓање кон Сокобања, односно посета на Водопад Рипаљка како и одмор и разглед на Сокобања.
Во договорено време заминување кон планината Ртањ.Сместување во апартманите во подножјето на планината.

2 ДЕН 17.10 / 24.10  НИШ – РТАЊ

Појадок. Заминување за планината Ртањ. Легендите и митовите за скриеното богатство во нејзиното средиште, вонземјаните и огнените топки кои ја надлетуваат, приказните за позитивната енергија со која зрачи, несекојдневната убавина, совршениот геометриски облик на пирамида и лековитите билки кои растат само на нејзините падини, ја чинат планината Ртањ се’ уште недоволно истражена природна убавина.

Ртањ претставува феномен кој од година во година привлекува се поголем број туристи, авантуристи, планинари, но и научници. Секој кој барем еднаш ја посетил оваа планина, тврди дека воздухот тука поинаку мириса и дека природата има несекојдневна убавина. Многумина говорат и за позитивната енергија која ја почувствувале престојувајќи тука. Ртањ е познат и по ендемските билки кои растат на неговите падини и кои се заштитени со закон. Најпознат е Ртањскиот чај (Saturea montana) кој има многубројни лековити својства. На ртањскиот врв – Шиљак (1.565 m), како симболот на планината, се наоѓаат остатоците од некогашната црква Св. Ѓорѓи. Оваа црква е изградена во 1935-та година, од страна на Грета, сопруга на сопственикот на рудникот „Ртањ“ Јулиус Минх, во знак на неговото сеќавање и со помош на 1000 работници. Денешниот изглед го должи на трагачи по златото кои ја рушеле во повеќе наврати.

 РТАЊ е планина обвиткана со мистерија и многумина, барем до неодамна, затоа што тука може да се случат необјасниви настани. На Ртањ, ако планината ве „прифати“, ќе ја видите енергијата како делува на „натрапниците“.

Батериите на телефонот нагло се трошат, камерите не можат да се вклучат, апаратите се тресат …

Природната пирамида во Источна Србија, за која се верува дека е шуплива внатре, сите влезови во неа се затворени, бидејќи, како што велат, кој поминувал низ неа веќе не бил истата личност. Пирамидите треба да ја имаат целата своја енергија на врвот, но Ртањ ги испраќа своите најсилни бранови на дното, што е само една од особеностите на Ртањ. Иако истражувањето на академик Јован Давидовиќ и научникот Саша Нафефеј започнало кон крајот на 20 век, оваа планина им била позната на луѓето со милениуми по своите необични способности. Значењето на Ртањ за Словените низ вековите најдобро се објаснува со фактот дека Ртањ бил важен како Олимп за Грците уште од античко време.

Се верува дека Ртањ ја апсорбира енергијата со својот врв „колку што достигнува нејзината сенка“, кои се електрични, магнетни и органски. Подоцна, таа енергија од планината зрачи и се „апсорбира“ од оние на кои им е потребна. Ефектот на овие енергии може да се почувствува во Светилиштето, исто така познато како „Врело“.

Новак Ѓоковиќ во поход на пканината РТАЊ

Она што ви препорачуваме да посетите, додека престојувате на Ртањ:

 • Посета на градината со ружи на семејството Минх, кои ја основале населбата
 • Врело – локалитетот со позитивни магнетни зрачења кои имаат благотворно влијание на организмот.
 • Лазарева пештера, најдолгата пештера во Србија (9.505 м), позната по необичен пештерски накит, во двете дворани, „Концертна“ и „Двораната на лилјаците“, каде што живеат 24 врсти на лилјаци од 27 врсти регистрирани во Европа
 • Манастирите Света Петка, Лозица, Лапушње, Покрова Св. Богородице и Св. Роман

Во договорено време заминуваме за Скопје.  Пристугнување во Скопје во вечерните часови.

Термини на реализација 16.10 – 17.10 и 23.10 – 24.10

Цена на аранжман        49 евра

Во цената е вклучено :

 • Превоз со автобус или мини бус на релација Скопје –Ниш – Ртањ–Скопје
 • Посета и појадок во винарија Малча
 • Посета на Водопад Рипаљка и Сокобања
 • Посета на Град Ниш
 • 1 ноќевања со појадок во апартман во подножјето на планината Ртањ
 • Лиценциран туристички водич/придружник за време на целото патување

Во цената не е вклучено :

 • Задолжително патничко осигурување
 • Сите индивидуални трошоци
Сподели:

Слични понуди

Instagram